Избегај од досадата, забавувај се со нас

Регистрирај се

Блогови на foerbah

SVETSKI DEN NA VOLONTARIZMOT
  Промовирај
Na 05.12.2018 se odbeleza SVETSKIOT DEN NA VOLONTARIZMOT i po toj povod vo Skopje se odrza cetvrtiot saem na NVO (nevladini organizacii )vo univerzitetskata biblioteka Kliment Ohridski.Na ovoj saem za prv pat se prestavi i zdruzenieto za dobrovolna rabota AKCIJASI od Skopje.
Akcijasi Skopje formirani se 2013 kako vtoro volontersko zdruzenie vo Makedonija,posle zdruzenieto BREG NA MLADOSTA od Ohrid,koj pred se ja neguvaat tradicijata na akcijastvoto vo nekogasnata zaednicka drzava so sosednite republiki i realiziraat volonterski akcii,sredbi i druzenja vo republikata i nadvor od nea.Vo ovie nad 5 godini ke spomneme del od realizitranite proekti na zdruzenieto i ucestvo vo pogolemi…


Прочитај повеќе »
Коментари (0)  |  поени на блогот: 9
POPLAVA SKOPJE 2016
  Промовирај
Pominaa veke dve nedeli od poplavata vo skopje i okolinata i od pomosta vo rascistuvanje na posledicite od istata.Sojuzot na volonteri akcijasi uste od prviot den zaedno so svoite clenki zdruzenijata od Skopje,Ohrid i Kumanovo izlegoa medzu nastradanite...So niv bea ,odnosno dojdoa i nivnite prijateli volonteri od Srbija,Bosna i Hercegovina odnosno Repulika Srpska...Se rabotese po kuci vo naselenite mesta Stajkovci,Singelic i Ekonomija...
https://youtu.be/DuxYObDW18g


Прочитај повеќе »
Коментари (2)  |  поени на блогот: 15
ДА БИДЕМЕ ХУМАНИ
  Промовирај
ДА БИДЕМЕ ХУМАНИ

А П Е Л З А П О М О Ш

НА НАШАТА ДРУГАРКА ДАЧКА СЕКУЛОСКА ОД СКОПЈЕ ИТНО И Е ПОТРЕБНА ФИНАНСИСКА ПОМОШ ЗА ОПЕРАЦИЈА НА СИНОТ.
Нејзиниот син за кратко време го изгуби видот, на левото око 90% a на десното око 60%.Да би се спречило понатамошно влошување на состојбата итно му е потребна oперација во странство. Бидејќи таа и нејзиниот син немаат доволно сретства за операција(двајцата се не вработени, и живеат под кирија)принудени се на овој чекор.Знам дека меѓу нас има хумани луѓе кој можат да издвојат симполични средства....
Многу е итно,операцијата е закажана за 9-ти фебруари.
Сите…


Прочитај повеќе »
Коментари (0)  |  поени на блогот: 8
ЧЕСТИТ 8-МИ МАРТ
  Промовирај
НА СИТЕ НАШИ ДАМИ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 8-МИ МАРТ,ДА СЕ СЕКОГАШ НАСМЕАНИ,ВЕСЕЛИ...И УБАВИ.Прочитај повеќе »
Коментари (0)  |  поени на блогот: 5
ПРАЗНИЦИ СЕ БЛИЖАТ
  Промовирај
Уште една година полека но сигурно заминува,уште два дена не сметајќи го денешниот ден и веќе сме во Новата 2012 година.А припремите веќе започнаа,раздвиженост на сите страни,по улици,во продавници,буквално на секаде...Секој според можностите,купува тоа што му треба,што сака и што може...
Утре е последниот работен ден за оваа година,а и последниот училишен во годината која изминува и истовремено и крај на првото полугодие.Многу предновогодишни прослави ќе се оджуваат утре во кафани,кафулиња,училишта,работни организации и сл.Верувам дека со денешниот ден и голем број градинки ги завршија своите новогодишни приредби збогатени со Дедо Мраз кого го чекаа цела година да им донесе и подели…


Прочитај повеќе »
Коментари (0)  |  поени на блогот: 0
КИКИНДА 2011.
  Промовирај

На почетокот на овој месец,односно во првата негова сабота на 2.04. се одржа четвртта средба на акцијашите од простирите на некогашната заедничка држава.По повод први април денот на Младинските Работни Акции во малото војводинско градче Кикинда се собраа некогашните бригадири од многу Младински Бригади кои учествуваа на многу Младински Работни Акции.На оваа средба покрај домаќините и нивните комшии од Зрењанин,присуствуваа некогашни акцијаши од Белград,Лазаревац,Скопје,Зеница,Бреза,Љубљана и др. градови.Средбата започно со пречек на гостите со лебче и сол на самата капија на некогашната младинска населба"Младост",a денес дел од спортскиот центар во овој град со обновен бригадирски ресторан и неколку некогашни бригадирски…


Прочитај повеќе »
Коментари (3)  |  поени на блогот: 17
Македонско - Турски речник 2 дел
  Промовирај
шведска маса-јагма софра
пендрек-сус гума
младоженец-јарем касметлија
полицаец-сус гума ефенди
црешево топче-ѓурулти дибек
аптекар-еким бакал
инкасатор-зијан есабчија
адвокат-јанглаш пезевенк
стар ерген-меанџи чопек
вдовец-куртул сајбија
рамковен договор-таксират пазарлак
свекрва-катил анама
комјутер-ѓурулти есабпчија
кладилница-апаш чекмеџе
сида тест-резил проба
застава 101 конфорд-барјак бир ич бир-раатлак
пасош-џенем сурат тапија
кабелска телевизија-гајтан ѓурулти кутија
златен даб-алтан ќутук
фидбалски судија-шејтан каабаатлија
швалер-резил ортак
засилувач-ептен ѓурулти кутија
вијагра-резил иљач
киндер јајце-чоџук ташак


Прочитај повеќе »
Коментари (4)  |  поени на блогот: 25
Македонско - Турски речник
  Промовирај
овој речник пред две години многу често беше поставуван во оваа рубрика,го најдов пред два дена во едно списание и решив да ги потсетам старите членови на овој блог,а се надевам дека некому овие појмови му се познати,а верувам дека има и нови.


новороденче-севте чоџук кондом-лезет најлон
близнаци-сарадан чоџук штала-муууу харем
семафор-ишарет фенер шминкерка-сурат тафраџика
пијаница-ќор ќутук шветска маса-јагма софра
манекен-дуздисан калтабан златно славејче-алтан билбиљ
бинго-келепур касмат мобилен-џенем абер јокгајтан
распуштеница-сиктер анама телефон-абергајтан
лименка пиво-тенеќе бира падобранец-чад'р будала
премиер-далаверџи чауш лекар стажист-аџами еким
министер-резил чауш ананас-машала шишарка
пратеник-орта калпазан брзата птица итрица-турбо билбиљ ептен
амбасадор-џенем суртук курназ
саксафон-тенеќе…

Прочитај повеќе »
Коментари (6)  |  поени на блогот: 53
ЛАЗАРОВА САБОТА И ЦВЕТНИЦИ
  Промовирај
ДЕНЕС Е ЛАЗАРОВА САБОТА,А УТРЕ СЕ ЦВЕТНИЦИ.НА СИТЕ ШТО ИМААТ ИМИЊА НА ОВИЕ ПРАЗНИЦИ ,НЕКА ИМ СЕ СРЕЌНИ ИМЕНДЕНИТЕ.ДА СЕ ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ И ДА ИМ Е ВЕКОВИТО ИМЕТО.

Прочитај повеќе »
Коментари (3)  |  поени на блогот: 25
SRECNA NOVA GODINA
  Промовирај
POSLEDEN PAT SE VKLUCUVAM OVAA GODINA SO EDNA ZELBA

NA SITE CLENOVI NA OVOJ FORUM NA CELOTO OVA GOLEMO SEMEJSTVO DA MU CESTITAM N O V A  G O D I N A   I PRED SE
NA SITE ZDRAVJE,A POTOA RADOST I SRECA VO ISTATA.


Прочитај повеќе »
Коментари (0)  |  поени на блогот: 22
1  2  [»]